Dezumidificarea in constructii

Dezumidificarea in constructii


    Gradul de umiditate din locuinta este un factor extrem de important in ceea ce priveste confortul vietii. Exista mai multe forme de umiditate ce deriva din umiditatea relativa (aici sunt incluse si temperatura si presiunea aerului): umiditatea relativa scazuta (gradul de evaporare a apei creste) si umiditate relativa ridicata, aceasta dauneaza sanatatii, implicit asupra locuintei. Cele doua tipuri de umiditate sunt la extreme si, in general, ultimua forma de umidatete se ia in calcul in ceea ce priveste umiditatea intr-o cladire. Impotriva acestui tip de umiditate se folosesc dezumidificatoarele.

   Dezumidificarea in constructii
 
    De ce este umiditatea periculoasa atat pentru locuinta, cat si pentru sanatatea noastra? Ei bine, umiditatea face parte dintr-un sir de evenimente si anume, excesul de umiditate intr-o incapere duce la condens, iar acesta din urma faciliteaza aparitia igrasiei, ceea ce duce la formarea mucegaiului. Formarea mucegaiului este dauneaza atat asupra sanatatii, cat si asupra aspectului incaperii respective. Prin urmare, se pot folosi dezumidificatoarele ce au drept scop extragerea excesului de umiditate.   
    

Functionarea unui dezumidificator


    Avantajul principal al unui dezumidificator este acela ca este portabil, el putand fi utilizat si mutat oriunde in casa. Pe deasupra, acesta nu foloseste mult spatiu, putand fi amplasat in orice colt al casei. Si totusi cum functioneaza un astfel de dispozitiv?

Dezumidificator electric

    Aerul este tras de un ventilator puternic, dupa care acesta va trece printr-un sistem de evaporare-condensare, fara sa survina modificari ale temperaturii incaperii. Treptat, umezeala va fi transformata in apa si va fi stocata intr-un bazin cu oprire automata si avertizare. De asemenea, dezumidificatorul mai detine si un sistem de control al umiditatii ce mentine umiditatea la nivelul dorit, in mod automat. Mai mult decat atat, dezumidificatorul poate retine praful si are rol de eliminare a mirosurilor neplacute.

Dezumidificatorul chimic si cel electric


    Dezumidificatorul chimic aspira apa din aer, prin transformarea gazului in lichid. Lichidul rezultat este stocat intr-un recipient, in partea inferioara a lui, si evacuat. Dezumidificatorul chimic are in compozitie clorura de calciu, substanta chimica ce absoarbe imediat umiditatea din aer, elibereaza caldura si, nu in ultimul rand, in timp ce lupta impotriva umiditatii, acesta retine si praful din camera respectiva.

Dezumidificator chimic

    Dezumidificatorul electric impiedica deteriorarea parchetului, precum si a obiectelor de mobilier, elimina mirosurile neplacute si, ca si dezumidificatorul chimic, retine praful.

Beneficiile si dezavantajele dezumidificatorului


    Dezumidificatorul, pe langa faptul ca impiedica formarea umiditatii in exces, acesta asigura un aer proaspat in incaperea in care este utilizat, are un grad de portabilitate ridicat, putand fi folosit oricand, in orice incapere. Mai mult decat atat, dezumidificatorul reduce consumul de energie electrica, implicit a facturii de electricitate. Pentru montarea acestuia nu este nevoie de cunostinte extraordinare si se poate realiza de oricine.
    Dezavantajele dezumidificatorului se refera la producerea de zgomot in timpul functionarii lui, iar in cazul anumitor tipuri de aparate este necesara golirea recipientului in care se strange apa, de fiecare data cand acesta se umple.