Fierul forjat - o arta

Fierul forjat - o arta

    Fierul forjat a dainuit de secole si rezista chiar si astazi trendurilor pretentioase, asta datorita caracteristicii sale de a lua orice forma.  Eleganta si rafinamentul fierului forjat fac ca acesta sa se potriveasca in orice ambient, dandu-i un aer de mister si lux. 

Fierul forjat - o arta

     Fierul a fost descoperit in Epoca Neolitica si Chalcolitica. In Chalcolitic fierul se folosea pentru topirea cuprului. Adaugandu-se oxid de fier acesta reactiona cu nisipul rezultand zgura, care avea in compozitie fier, dioxid de siliciu si altele. Fierul rezultat astfel este fierul pur, denumit in zilele noastre fier forjat. Fierul forjat este mai moale ca si bronzul, iar prin lovirea succesiva a sa se reduce porozitatea.  Minereu de fier


    In anul 1400 i.Hr., hititii au descoperit fierul care era mult mai dur decat cel forjat. Fierul era introdus in cuptoare cu carbuni, ceea ce facea ca duritatea lui sa fie in functie de carbon. Procesul prin care se realiza acest lucru se numea durificare, asa cum este numit si astazi, care a dus la obtinerea otelului.


    In anul 1000 i.Hr., in Europa, fierul se prelucra prin anumite procese:

  • calirea (racirea prin introducerea in apa rece) care facea ca otelul sa fie mai dur ;
  • revenirea (reincalzirea pana la 600 de grade celsius in furnale) prin acest proces eliminandu-se fragilizarea.

     Se ajunge in punctul in care fierul este turnat in matrite, astfel incat sa ia forma dorita, acest proces purtand denumirea de fier turnat. Acesta are in compozitie mai mult carbon, in comparatie cu otelul, temperatura de topire este mai joasa si devine mai dur dupa procesul de solidificare, insa creste si fragilizarea. Pentru a impiedica acest lucru este nevoie de eliminarea unei cantitati de carbon din prelucrarea fierului. In acest sens, chinezii au descoperit pentru prima data ca incalzinf fierul turnat la temperaturi de 800-900 grade celsius in aer, se va obtine un fier mai dur decat fierul forjat.  In India, relatari despre prelucrarea fierului se gasesc in cartea hindusa Rigveda.
Porti si garduri din fier forjat
    In prezent, fierul forjat este folosit atat in industria metalurgica, cat si ca piesa de decor in amenajarile interioare si exterioare: porti, scari, usi, balcoane, balustrade, mobilier, decoratiuni sau rafturi, jardiniere pentru gradina, corpuri de iluminat. Fierul forjat poate fi folosit si cu alte materiale, asa cum sunt sticla, lemnul si altele, ceea ce ii da un aer de eleganta interiorului, mai ales datorita modelelor utilizate.

   Pat din fier forjat Fierul forjat poate fi folosit in orice camera a casei, de la living in care se pot intalni lampadare, sfesnice, masuta de cafea realizata din modele cu motive florale si sticla, pana la dormitor, fierul forjat poate fi folosit in context cu un design in care sunt folosite culori deschise, calde, dat fiind faptul ca fierul forjat este un material sobru. Sa nu uitam ca fierul forjat se potriveste de minune si in exteriorul curtii, la amenajarea gradinii, in care se poate folosi mobila din fier forjat, foisoare, sculpturi si altele.


    De asemenea, fierul forjat poate fi folosit atat intr-un interior cu elemente clasice, cat si intr-unul modern. Combinatiile acestuia cu materiale naturale (bambus, ratan), calde, precum si vopsirea fierului, pot fi intalnite cu succes intr-o tema de design modern, retro. Prin urmare, produsele realizate din fier forjat se pot integra in orice stil, putand completa orice spatiu.

Mobilier de gradina din fier forjat
    Fierul forjat se alege in functie de model, astfel incat acesta sa fie cat mai diferit de restul. Acest lucru se realizeaza relativ usor, mai ales cand obiectele din fier forjat sunt realizate manual.