Geniu arhitectural: de la zgaraie-nori din lemn pana la creatii din materiale reciclate

Geniu arhitectural: de la zgaraie-nori din lemn pana la creatii din materiale reciclate


    De cati oameni este nevoie sa-si imagineze, proiecteze si sa construiasca o cladire tipica? Arhitecti, constructori, tamplari, muncitori reprezinta doar inceputul unei lungi liste de co-creatori. Totusi, aceste exceptii bizare reprezinta munca unui singur individ excentric si in multe cazuri, constructiile au fost terminate in termen de decenii sau chiar de o viata de om. In ciuda acestui factor esential pe care il au in comun cladirile prezentate in acest articol difera prin stil, executie, materiale folosite si scop.

Geniu arhitectural: de la zgaraie-nori din lemn pana la creatii din materiale reciclate
 

Castel spaniol bizar


Castel spaniol bizar

Hauterives, Franta: Facteur Cheval a fost un postas pe timpul zilei si un pseudo-arhitect si constructor pe timpul noptii. Capodopera sa arhitecturala, numita "Palatul ideal" (Palais Ideal) i-a luat decenii sa o construiasca si a finalizat-o la inceputul anului 1900. Nu a avut conceput nici un plan dupa care sa se ghideze si nici nu avea instructie in constructii, el a invatat pe parcurs, in fiecare zi, timp de 10.000 de zile, timp in care putini oameni stiau de creatia sa pana cand aceasta a fost terminata.

Palais Ideal din Hauterives, Franta

Zgaraie-nori din lemn - Rusia


Zgaraie-nori din lemn - Rusia

Archangelsk, Rusia: Nikolai Sutyagin a inceput acest zgaraie-nori uimitor, realizat din lemn ca o structura simpla de doua etaje, ca mai apoi sa continue constructia pana a ajuns la o inaltime de 13 etaje. Cladirea este amenintata cu demolarea de catre autoritati din motive de securitate. El detine o mica firma de constructii, astfel incat constructia s-a bazat pe experienta lui in domeniu. Afacerea sa s-a dizolvat, asa ca aceasta cladire este tot ce i-a mai ramas.

Zgaraie-nori in Archangelsk, Rusia

Proiect arhitectural acoperit cu mozaic

 

Proiect arhitectural acoperit cu mozaic

    Los Angeles, California: Simon Rodia a fost un emigrant italian care s-a mutat pe parcursul anilor prin toata America pana a ajuns sa se instaleze in L.A. Ceea ce a inceput cu un proiect artistic a devenit o capodopera arhitecturala semi-abstracta cunoscuta sub denumirea de Turnurile Watts. Constructia a fost completata cu un foisor, o fantana si alte structuri asortate ajungand la inaltimea de aproape 31 de m. Acestea cuprind scoici, bucati de metal, cioburi de ceramica, pietre, sticla si aproape orice material ce a putut gasi. Pentru elementele structurale principale a folosit otel, ciment, mortar si plase de metal, asambland creatia sa fara ajutorul schelelor.
 
 Capodopera arhitecturala - Los Angeles, California