Iluminarea in spatiile de lucru

Iluminarea in spatiile de lucru


Cu totii am fost in camere in care te simti pur si simplu bine. Acestea au o atmosfera palpabila, confortabila, care te face sa vrei sa-ti ridici picioarele si sa ramai mai mult timp. Dincolo de functionalitatea luminii, care este aceea ca avem nevoie sa vedem, sistemul de iluminat din casa are o mare influenta asupra personalitatii unei camere. Nu ai vrea o lumina stralucitoare sa-ti bata deasupra capului la o cina intima sau singura lampa ilumineaza spatiul in care incerci sa realizezi un proiect. Scopul principal al proiectului de iluminat este de a introduce diferite grade de lumina intr-o camera, numite straturi. Daca ai doar surse de lumina directa, aceasta va transforma un spatiu intr-unul intunecat si sumbru. Iar daca luminezi camera in mod uniform, fara nici un contrast, camera va aparea plata si in nici un caz ospitaliera. Cand vorbim de iluminat vorbim despre crearea unui interes si a dramei vizuale, iar aceste straturi de lumina sunt parti ale unui intreg ce creeaza atmosfera finala.
 
 Iluminarea in spatiile de lucru
 
Iluminarea in spatiile de lucru furnizeaza lumina primara intr-o camera si este, in mod ideal, de 6 pana la de 10 ori mai luminoasa decat lumina ambientala. Este folosita pentru a creste nivelul de iluminare ambianta in spatiile de lucru, iar sarcina de iluminat aleasa poate reduce nevoia luminii de tavan, care este de ajutor in conservarea energiei.

Iluminarea operativa pentru stramosii nostri era, de multe ori, formata dintr-un singur bec luminos intr-o lampa de birou utilitara, insa acum optiunile sunt nelimitate. Iluminarea este un element-cheie in bucatarie si birou, unde sarcini specifice necesita o lumina buna. Este, de asemenea, utila in camera de zi pentru diverse proiecte sau in dormitor, pentru lectura, si ajuta la evitarea suprasolicitarii ochilor. Exista multe tipuri de corpuri de iluminat care efectueaza aceasta munca. Luminile de sub dulapuri sunt utile pentru sarcinile realizate in bucatarie, pentru ca de obicei, umbra ta impiedica lumina ambientala. Lampile de birou sau lampile de podea sunt utile la birou, iar lampile de masa cu becuri cu multi watt functioneaza bine in camera de zi si dormitor. Luminile cu halogen sunt ideale pentru iluminatul in spatiile de lucru, deoarece acestea sunt eficiente din punct de vedere energetic si produc o lumina curata, limpede ce emite culori exacte. Dezavantajul este ca ele tind sa devina foarte fierbinti la utilizare, astfel folosite ore in sir sub un bec cu halogen ar putea produce condens.