Montajul cosurilor de fum

Montajul cosurilor de fum


    Cosul de fum reprezinta o componenta importanta in constructia unei case, in instalatia de incalzire a casei, avand rolul de a evacua gazele ce se formeaza din arderea combustibililor folositi. Este o componenta de siguranta a casei impotriva incendiilor, dar si a emanatiilor de gaze. Prin tiraj, cosul de fum favorizeaza tendinta naturala a gazelor de a urca de la punctul de intrare a acestora in cos pana peste acoperis, la terminalul de evacuare. Reducerea tirajului trebuie evitata.

   Cos de fum
 
    Montajul se executa in functie de anumite criterii care sa nu permita aparitia riscurilor ce pot aparea: scapari de gaz, fum si altele. Este indicat sa apelati la o firma specializata, astfel incat sa evitati devierele ce pot aparea, implicit costurile suplimentare cu reparatiile sau mai grav, cu reconstructia lui pe viitor.
    Constructia cosului de fum incepe odata cu amplsarea lui pe o baza orizontala. Elementele cosului de fum se unesc etans prin suprapunere, vertical, cu ajutorul unui sigilant si se are in vedere ca sageata de directie a fumului sa fie in sus.
 
Montajul cosurilor de fum

    Pentru montarea cosului in interiorul cladirii trebuie introdus un element elastic din polistiren, silicon si altele. Acest element este folosit pentru evita anumite deplasari ce survin in urma dilatarii termice. Pentru montarea cosului de fum in exterior se folosesc bride ce se prind de perete cu o distanta intre ele de 1,5-2 m. Si in acest caz se va folosi elementul elastic care va fi amplasat intre bride si cos.
    In exterior cosul poate fi tencuit, zidit sau invelit cu panouri rigips. Daca se opteaza pentru zidire, aceasta se poate realiza atat cu materiale de izolare asa cum sunt fibrele minerale, cat si fara. Materialul izolator vine amplasat intre cos si invelis.
    Racordarea la cazan sau semineu se face prin gaurirea elementului cu un flex. Este interzisa gaurirea prin lovire. Dupa ce s-au trasat gaurile necesare se amplaseaza burlanul, care trebuie introdus 3-5 mm in interiorul cosului. Racordarea la burlan se realizeaza prin sigilant, astfel incat acesta sa fie etans. In ceea ce priveste centralele pe combustibil solid este indicat sa se inveleasca burlanul cu un material antifoc.
    Daca cosul de fum se ridica la o inaltime mai mare de 1,5 m este indicata folosirea unor bare de fier beton de 8-10 mm ce vor fi amplasate intre cei doi pereti, la colturi. Barele de fier beton se vor fixa cu ajutorul sigilantului. O alta modalitate care ajuta si impotriva calamitatilor naturale asa ncum sunt cutremurele este zidirea unei structuri externe. In cosul de fum nu se vor realiza gauri, iar daca apar fisuri acestea se vor repara cu aComponenetele unui cos de fum din inoxjutorul sigilantului.
 

Componenta cosurilor din inox:


1. Camera de baza cu usa de vizitare si evacuare a condensului;
2. Camera de baza cu usa de vizitare, pentru colectare particule nearse;
3. Evacuator de condens cos inox;
4. Racord “T”;
5. Capac de vizitare cos inox;
6. Capac terminal cos inox;
7. Placa de sprijin pe suprafete plane;
8. Element telescopic cos inox;
9. Element curb;
10. Racord “T”;
11. Modul cu usa de vizitare la cos inox;
12. Piesa racord la cazan;
13. Modul cu termometru si usa de vizitare;
14. Element liniar (disponibil cu mai multe lungimi);
15. Suport mural cos inox;
16. Colier mural cos inox;
17. Distantator de siguranta (la trecerea prin planseuri);
18. Element de trecere prin acoperis (pentru acoperisuri orizontale sau inclinate);
19. Colier antiintemperii pentru elementele de trecere prin acoperis;
20. Colier pentru ancorare cu tiranti;
21. Terminal antireflux cos inox;
22. Terminal tronconic cos inox;
23. Terminal antiintemperii cos inox.