Parchet umflat: care sunt cauzele formarii bulelor de aer pe parchet?

Parchet umflat: care sunt cauzele formarii bulelor de aer pe parchet?


Bulele de aer apar pe o podea de lemn de esenta tare. Acestea pot fi imprastiate pe suprafata totala a pardoselii sau concentrate in anumite zone. Bulele de aer strica, cu usurinta, aspectul podelei prin crearea unor hopuri, decat suprafete netede, finisate. Ele pot, de asemenea, sa adune praf, mizerie, par, moloz si alte materiale inestetice, ce le aduce chiar o mai multa atentie nedorita.

Parchet umflat: care sunt cauzele formarii bulelor de aer pe parchet?
 

Cauze


Pardoselile din lemn masiv dezvolta bule de aer din mai multe motive diferite. Bulele de aer rasar atunci cand un finisaj aplicat pardoselii se usuca prea repede. De asemenea, ele mai pot aparea atunci cand mai mult de un singur tip de finisaj este folosit pe podea, cum ar fi un finisaj pe baza de ulei deasupra unui finisaj pe baza de apa sau invers, iar primul finisaj aplicat nu a avut timp sa se usuce.
      

Timp de intarire


Uscarea pentru finisajele parchetului variaza. Finisajele cu o baza de ulei necesita uscarea pentru cel putin 30 de zile in conditii normale si de pana la 45 de zile in conditii de umiditate ridicata. FinisajeLE pe baza de apa AU nevoie de cel putin 15 zile pentru a se usca. Daca finisajul original nu este uscat complet inainte de a aplica cel de-al doilea strat de finisaj, unele din componentele finisajului original se vor infiltra in primul strat si poate cauza probleme.
      

Conditiile ideale


Inainte de a aplica un finisaj de parchet, trebuie sa se asigure ca incaperea are conditii ideale de uscare astfel incat finisajul sa nu se usuce prea repede. Camerele, care sunt extrem de sufocante, calde si uscate nu sunt ideale. Este necesara circulatia aerului, dar prea mult poate fi daunator. Nu instala un ventilator sau alt dispozitiv ce sufla aer direct pe podea, deoarece aceasta va accelera timpul de uscare si va produce bule de aer. De asemenea, trebuie acordata o atentie speciala zonelor din apropierea gurilor de incalzire.
      

Finisajul


Trebuie avuta grija la pregatirea si aplicarea finisajului, fiind un alt mod de a preveni formarea bulelor de aer. Nu se agita niciodata o cutie de finisaj, deoarece miscarea energica poate capta bulele de aer in finisaj. In schimb, se amesteca usor cu un bat de mare. De asemenea, necesita o atentie sporita si modul in care se aplica finisajul, deoarece unele finisaje tind sa capteze bule de aer daca se aplica cu trafaletul, decat o pensula.
      

Solutie


Daca pardoseala din lemn masiv este deja formata din bule de aer, se poate scapa de acestea prin frecarea lor. Una dintre optiuni este de a slefui, cu un smirghel fin sau lana de otel. O alta optiune este inchirierea unui utilaj pentru lustruirea pardoselilor si acesta se trece incet pe intreaga pardosea. In ambele cazuri, pardoseala va necesita refinisarea ei, odata ce bulele de aer au fost eliminate.