Criza imobiliara

Criza imobiliara


    In Romania achzitionarea unei locuinte a ajuns la sume astronomice avand in vedere nivelul de trai si puterea de cumparare scazuta a romanilor. S-a ajuns in situatia in care platim un credit dublu sau chiar triplu, in cazul in care ni se accepta, timp de 25 de ani, pentru a beneficia de un acoperis deasupra capului in conditii decente.

   

Cu toate ca vanzarile locuintelor au scazut in mod semnificativ, preturile acestora raman la fel de mari chiar daca acest lucru i-a facut pe multi investitori sa-si amane terminarea constructiilor deja incepute, din lipsa de clienti. Cu ceva timp in urma, locuintele erau vandute inca din faza de proiect, iar acum investitorii se gasesc in imposibilitate de continuare a proiectelor in desfasurare. Totusi, investitorii afirma ca nu vor scadea preturile, ci le vor "ingheta", iar consumatorii asteapta scaderea lor. Mai mult decat atat, un rol important in aceasta criza il reprezinta cel exercitat de Banca Natioanla a Romaniei, care intentioneaza sa adopte diferite restrictii in ceea ce priveste creditele ipotecare in raport cu salariul castigat.


    Volumul tranzactiilor a scazut considerabil desi cererea si oferta au ramas relativ la fel, mai mult de atat, oferta a chiar crescut, din cauza incertitudinilor aparute pe piata, precum si din cauza preturilor mari. Vestea buna este ca cererea este mare, mai ales in ceea ce priveste achizitionarea de imobile de lux.

   Valoarea totala a tranzactiilor inregistrate in Romania, in primul semestru al anului 2008 a ajuns la 815 milioane de euro, in comparatie cu Ungaria care a ajuns doar la 135 de milioane de euro in aceeasi perioada, Cehia  235 mil euro, Bulgaria 746 mil de euro, iar Polonia, desi are un total de 907 mil euro.

    Daca in estul Europei tranzactiile sunt in crestere, pe pietele dezvoltate cum ar fi tarile Europei de Vest s-au inregistrat scaderi drastice, cu aproape 50%, asa cum e situatia din Franta in care volumul de tranzactii a scazut cu (-51%), Anglia se afla la un procent de (-60%), iar Germania a scazut cu (-55%). Cele mai mari pierderi care s-au inregistrat pe piata imobiliara internationala au fost cele din Ungaria, Austria, Grecia, Irlanda, Luxemburg. In Europa de Sud pierderile au ajuns in medie la 43%, insa Spania, de exemplu, a inregistrat o scadere a tranzactiilor imobiliare intr-un procent mult mai mic, de 10% in comparatie cu anul trecut.

    In tot acest timp, chiriile au crescut nesperat de mult, cu aproape 8,9% in primul semestru al acestui an, insa ritmul in care creste valoarea lor este unul lent. Ca si in cazul achizitionarilor de imobile, in tarile vestice cresterile chiriilor nu au fost semnificative, ajungand la un procent de 2,3%, in cele din est s-a inregistrat un procent de 16,8%, iar in centrul Europei procentul e de 11,2%.