Iluzii optice arhitecturale

Iluzii optice arhitecturale


    Arhitectii se straduiesc sa balanseze atractia estetica cu functionalitatea unei constructii, asa ca multi isi dau silinta sa creeze cladiri indraznete, interesante prin utilizarea iluziilor optice. De fapt, ochii ne sunt folositi impotriva noastra - insa nimeni nu se plange de rezultat.


Iluzii optice arhitecturale

  

     Interpretare a structurilor imposibile

M.C. Escher a fost cunoscut pentru picturile si desenele sale ciudate care se jucau cu perspectiva in cele mai neobisnuite moduri, totusi, fiind in conformitate cu teoriile matematice. Multe dintre acestea sunt descrise ca fiind o arhitectura si cladiri imosibile. Andrew Lipson este un admirator al lui M.C. Escher si arata acest lucru in interpretarea sa a structurilor imposibile, realizata din piese de Lego.    Alti artisti au incercat sa creeze structuri actuale care reflecta realitatea virtuala a lui Escher. De exemplu, aceasta arhitectura in sensul acelor de ceasornic, pavilionul realizat de Aldo Benedetti si scarile ce nu duc nicaieri.

Arhitectura in sensul acelor de ceasornicCladiri intoarse invers


    

Arhitectii ce nu cauta sa adauge iluzii optice de finete intorc conceptul cu susul in jos, intorcand cladirea invers. Aceste trei exemple vin din Japonia (stanga), Polonia - mesajul fiind o umiliare a comunismului (dreapta) si Orlando. 
    

Europa de Est aduce un numar surprinzator de cladiri de acest gen, create inainte, dar si dupa caderea Uniunii Sovietice si a regimurilor sale asociate. Una dintre cele mai faimoase cladiri de acest tip este "Cladirea ce danseaza" din Praga, Cehia. Construita intre anii 1992-1996, creata de Vlado Milunc si Frank Gehry, cladirea gazduieste unul dintre cele mai bune restaurante din Praga situat la ultimul etaj si da vizitatorilor privelisti excelente ale orasului istoric.


"Cladirea ce danseaza" din Praga, CehiaConstructie realizata din firbra de sticla


      Cand este o casa, cand, nici nu stii ce sa crezi. Exista doua structuri de acest gen: o structura realizata din firbra de sticla din anul 1997, localizata in Rezervatia LongHouse,  East Hampton New York si o versiune pictata confectionata din aluminiu din anul 1998 amplasata in Galeria Nationala de Arte din Washington DC.

    

 

 

 

Iluzia optica folosita in arhitectura nu trebuie sa ia, neaparat forma unei case, cladiri sau structuri de acest gen, asa cum este ilustrat pe acest trotuar din Atena, Grecia. Construite pentru Jocurile Olimpice de Vara din 2004 si create de arhitectul Santiago Calatrava, aceste structuri interactioneaza cu razele soarelui astfel incat creaza un joc complex de lumini si umbre care au puterea de a insela ochiul.


Iluzia optica folosita in arhitectura
Cladirea proiectata sa redea Iluzia "Cafe Wall"    

Aceasta cladire se afla in Melbourne, Australia si a fost terminata in anul 2006. Fiecare etaj al cladirii are aceeasi inaltime, desi tiparele mozaicate dreptunghice in alb si negru, separate de linii paralele de culoare portocalie dau o alta impresie. Cladirea a fost proiectata sa redea Iluzia "Cafe Wall" notata in 1979 la crearea unei cafenele in Bristol, Anglia. Este destul de greu sa-ti imaginezi sa poti savura o ceasca de cafea privind acest tipar aiurit.


  

 

Iluzia optica permite arhitectilor sa atraga atentia asupra cladirilor lor, fara a folosi tehnici de constructie scumpe.