Incheie contractul de vanzare-cumparare in avantajul tau

Incheie contractul de vanzare-cumparare in avantajul tau     


   Pentru a incheia contractul in avantajul tau trebuie sa fii informat cu privire la piata imobiliara si ce preturi se practica in acest domeniu, si bineinteles, sa stii sa negociezi, astfel incat rezultatul sa multumeasca, mai mult sau mai putin, toate partile implicate.
   Procesul de negociere inseamna etalarea informatiilor detinute, in ceea ce priveste pretul, cand se elibereaza imobilul respectiv, diverse clauze contractuale, dupa care se trece la discutiile propriu-zise pentru a se ajunge la un punct comun intre vanzator si cumparator. 
 

   Vanzatorul trebuie sa aiba urmatoarele obligatii si prioritati:

 • Sa se poata muta din proprietatea supusa vanzarii in orice moment dupa ce a facut public anuntul;
 • Sa-si plateasca datoriile la apartament, cele care nu au fost platite pana la momentul vanzarii (intretinere, gaz, electricitate si altele);
 • Apartamentul sa nu fie vandut cu defectiuni sau daca timpul e scurt pentru reparatii el trebuie sa informeze cumparatorul cu privire la acest lucru;
 • Daca exista ipoteci facute pe imobil sau alte probleme juridice ale proprietatii acestea trebuie rezolvate inainte de vanzare;
 • Negocierea sa se realizeze in mod civilizat.

Ce atitudine adoptam la negociere?


    Atitudinea trebuie sa fie una deschisa, cu un stil de negociere cooperant, astfel incat, negocierea sa decurga fara incidente, pentru ca in final, ambele parti implicate sa fie multumite. Bineinteles, negocierea in care ambele parti sa iasa in avantaj nu este posibila, insa daca fiecare este dispus la compromisuri se va ajunge la un numitor comun.
  

Cum abordam un vanzator/cumparator necooperant?


    Stilul de negociere combativ se poate observa prin diverse comentarii adresate pe un ton agresiv, amenintari ca in cazul in care nu ii sunt indeplinite cerintele se va retrage de la negociere, rigiditatea ideilor, nefiind dispus sa faca compromisuri, ceea ce face ca aceasta sa nu mai fie o negociere.
    Pentru a rezolva un asemenea conflict, comunicarea trebuie sa fie in stil diplomat, iar atitudinea sa nu fie una la fel de agresiva ca si a partenerului de negociere.
 • Nu intrati in jocul combativ, oferiti argumente pertinente adresate in mod diplomat.
 • Pastrati-va calmul, deoarece daca  ambele parti se vor angrena in discutii agresive, negocierea nu va mai putea avea loc, asa ca nu este indicat sa intrati in discutii contradictorii.
 • Ascultati cu atentie ceea ce are de spus partenerul dumneavoastra de negociere, astfe incat sa puteti sa-i oferiti contra-argumente argumentelor lui, in acelasi timp este indicat sa adoptati o atitudine neutra, fara implicatii subiective.
 • Pretul este unul din elementele principale ale negocierii, de aceea trebuie sa veniti cu argumente cum ca pretul este in concordanta cu cel practicat pe piata imobiliara, si nu este unul stabilit la intamplare.
 • Toate punctele supuse negocierii, la care s-a cazut de acord trebuie scrisi.
 • Nu expuneti idei vagi, neclare.
 • Oferiti mici favoruri.
 • Incercati sa aflati care sunt punctele de interes ale partenerului de negociere, astfel incat sa ii puteti oferi diverse variante.
 • Fiti cooperativ si fiti dispus cel putin la mici compromisuri care sa satisfaca si dorintele partenerului de negociere.

Oferta foarte mica


    Sunt multe situatii in care cumparatorul sa ofere un pret situat sub cel al pietei. Vanzatorul nu are alte variante decat fie sa nu ia in calcul oferta lui, fie accepta deaorece doreste sa vanda cat mai repede, fie negociaza pana cand va avea ceea ce-si doreste deoarece:
 • Este posibil ca partea interesata de achizitionarea imobilului sa nu fie din Romania, prin urmare acesta nu este informat in legatura cu preturile practicate pe piata imobiliara.
 • Acesta poate fi din alta regiune a Romaniei, iar preturile practicate sunt diferite.
 • Chiar daca prima oferta a cumparatorului este una foarte mica, acesta se poate razgandi daca i se aduc argumente realiste sau poate fi o strategie de negociere in care este de fapt dispus sa accepte pretul vanzatorului insa vrea sa beneficieze de mai multe avantaje.
 • In cazul in care vanzatorul refuza oferta fara a negocia, acesta nu va stii niciodata care ar fi fost ultima oferta a cumparatorului.
 • Daca oferta ramane aceeasi in urma negocierii, vanzatorul trebuie sa fie constient ca el este cel care are ultimul cuvant de spus.

Oferta acceptabila


   Daca oferta facuta de cumparator ii este satisfacatoare vanzatorului este indicat ca acordul sa nu fie acceptat in primele 10 minute, deoarece ii da cumparatorului o stare de siguranta, gandidu-se ca imobilul are ceva defecte din moment ce vanzatorul este atat de bucuros sa scape atat de repede de el.      Achizitionarea imobilului se poate incheia prin semnarea contractului, iar plata se va face integral sau prin credit bancar. In ultimul caz, vanzatorul trebuie sa se intereseze cu privire la solvabilitatea cumparatorului si daca banca l-a acceptat ca si client al sau.

Mai multe oferte


    In acest caz, exista riscul ca potentialii cumparatori, care deja au facut o oferta, sa se retraga daca vanzatorul nu se declara cat de cat interesat. In mod ideal, vanzatorul trebuie sa informeze cumparatorii care au facut oferta ca exista si alti doritori pentru achizitionarea imobilului sau. Vanzatorul poate revizui ofertele si sa o aleaga pe cea care se muleaza perfect dorintelor sale.