Piata imobiliara in Bucuresti

Piata imobiliara in Bucuresti

   
    Nebunie...haos...disperare...cam asa s-ar caracteriza piata imobiliara din Romania in prezent. Dezvoltatorii imobiliari au ramas cu locuintele nevandute, preturile sunt in stagnare, oamenii nu dispun de bani pentru achizitionarea unei locuinte din cauza limitarii conditiilor pentru un credit, aceasta este realitatea imobiliarelor in 2009.

    Piata imobiliara in Bucuresti
 
    Bineinteles, proprietarii de agentii imobiliare, precum si consultantii imobiliari declara ca situatia nu este atat de sumbra si ca atat timp cat va exista cerere tranzactiile imobiliare nu vor fi stopate. Nici nu ne dorim acest lucru, insa realitatea este alta. Somajul este in crestere, salariile stagneaza, preturile cresc, prin urmare, noi oamenii de rand vom fi multumiti daca avem ce pune pe masa. Cum este posibil ca un somer sa-si permita sa-si achizitioneze o casa? Cum este posibil ca un salariat cu venit minim pe economie sa-si permita sa-si faca un credit ipotecar? Aceasta este realitatea in care traim, iar previziunile, dupa cum s-a speculat si la inceputul anului cand s-a declarat ca anul 2009 va inregistra o crestere a tranzactiilor imobiliare pentru locuintele noi cu minim 20%, nu vor putea fi atat de usor de vizionat din cauza schimbarilor si imprevizibilitatii pietei.

    Imobilele se tranzactioneaza la intalnirea ofertei cu cererea. Cererea este si va fi in crestere, deoarece numarul de locuinte este mult mai mic decat necesarul acestora. Prin urmare, necesarul de locuinte din Bucuresti se poate estima prin raportarea suprafetei totale a locuintelor sau prin numarul de locuinte existente raportat la numarul de locuitori din oras. Mai mult, migratia oamenilor de la orasele din provincie in capitala creste numarul necesar de locuinte, fie daca sunt achizitionate sau inchiriate.

 Imobilele se tranzactioneaza la intalnirea ofertei cu cererea.

    O alta metoda de calcul realizeaza o comparatie intre Bucuresti si alte capitale ale Europei cum ar fi spre exemplu Varsovia, la numarul anual de studenti ce vin in Capitala sau la numarul cladirilor construite inainte de 1977. Totusi, dupa cum spuneam, degeaba exista cerere daca nu exista putere de cumparare, deoarece cererea potentiala dependenta de nivelul preturilor finale de vanzare.

    Totusi, estimarile privind necesarul de locuinte noi variaza de la cateva zeci de mii la mai multe sute de mii, chiar si numai la nivelul Capitalei, iar locuintele si ansamblurile rezidentiale nou construite sunt prea putine pentru a acoperi acest necesar.

 
    Toata lumea afirma ca intr-adevar nu vor mai fi cresteri ale tranzactiilor imobiliare cu 40-50%, insa nimeni nu vorbeste de o scadere a preturilor locuintelor, de aceea piata va stagna, investitorii vor intarzia sa apara din cauza evenimentelor ce se intampla pe piata, cei ce-si doresc o locuinta vor astepta si astfel aceasta situatie negativa se va mentine pentru ceva timp de acum incolo.

    Partea buna este ca, daca acum cativa ani toata lumea isi deschidea firma de constructie, fie ca erau profesionisti sau doar amatori, in prezent se face o triere a dezvoltatorilor imobiliari, dand speculatorii la o parte si facandu-le loc profesionistilor.