Stiri imobiliare

Stiri imobiliare 

 

  • Romania - tranzactii imobiliare situate pe locul doi in Europa de Est si Centrala

    Romania este pe a doua pozitie in Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, in ceea ce priveste tranzactiile de mari dimensiuni in domeniul imobiliar. Valoarea acestor tranzactii a ajuns,  in primul semestru al acestui an, la suma de 815 milioane de euro.
    In ceea ce priveste situatia tranzactiilor imobiliare, Romania a ajuns, in al doilea trimestru al acestui an, la fabuloasa suma de 696 milioane de euro,  ceea ce in procente inseamna ca in comparatie cu aceeasi perioada din 2007, valoarea tranzactiilor a crescut cu 18,6%.

  • Inflatia din zona euro se va reduce

      Inflatia din zona euro se va reduce, din cauza incetinirii dezvoltarii economiei, insa Banca Centrala Europeana (BCE)  primeste presiuni de majorare a preturilor, dupa cum a mentionat FMI.

     Fondul Monetar International (FMI) relateaza ca economia in UE a crescut cu 1,7% in acest an si  va creste cu 1,2% in 2009, iar anul trecut cresterea a fost de  2,6%.

  • Apartamentele vechi din Bucuresti s-au ieftinit cu 10-15%


       Apartamente vechi isi micsoreaza valoare de la luna la luna, asa cum s-a intamplat cu locuintele din Drumul Taberei sau Militari care s-au ieftinit cu 10-15% incepand cu acest an, asta desi cererea este inca mare. In schimb preturile locuintelor noi stagneaza de ceva timp, iar chiriile se vor ieftini si ele.  Specialistii spun ca acesta este doar inceputul pentru declinul previzionat al pietei imobiliare. Aceasta situatie este intalnita, deocamdata, doar in Bucuresti, ideoarece in restul tarii lucrurile stau exact invers.

       Valorile acestor imobile au scazut din cauza ca oferta a ajuns sa fie mai mare decat cererea, si desi concurenta este acerba printre dezvoltatorii imobiliari  si cererea de locuinte este mare, preturile raman la aceeasi valoare.


      Pana nu demult, locuintele se vindeau inca in faza de proiect, asa ca pretul nu era negociat ci setat de catre vanzator, profitand din plin de perioada in care bancile erau foarte indulgente in ceea ce priveste conditiile de creditare pentru imobile.  In prezent numarul de cumparatori solvabili s-a diminuat drastic, in schimb este o supra oferta de locuinte. Putem vorbi chiar de o dublare a ofertei fata de anul trecut si totusi pretul mediu al apartamentelor a ramas la acelasi nivel. Pentru a-si vinde proiectele, dezvoltatorii imobiliari trebuie sa negocieze pretul apartamentelor, insa cei ce vor avea de pierdut vor fi cei din cartierele marginase ale Bucurestiului, in timp ce pentru zonele ultracentrale se vor adopta aceleasi preturi. 


    Cei care se grabesc sa vanda sau sunt presati din diverse motive, vor accepta sa scada valoarea imobilelor cu 10-15% chiar si in zonele centrale, insa ceilalti vor continua sa adopte acelasi pret. Anul 2008 a inregistrat pana si o scadere a numarului de tranzactii cu 20-30% in comparatie cu anul 2007.

    Pretul locuintelor vechi din Bucuresti a crescut cu aproape 50%, insa devalorizarea leului in raport cu euro, precum si cresterea dobanzilor bancare au facut ca numarul de credite sa se limiteze.