Constructii din hartie

Constructii din hartie

Constructii din hartie   

 

 

 

 

 

     Produsele inovative si noi sunt proiectate si construite tot timpul, dar ce veti spune de niste idei noi pentru materiale pe care deja le cunoastem? De ce va fin nevoie sa vezi o cladire veche in cu totul alta lumina? Unii designeri fac acest lucru prin mobila ingenioasa si arhitectura neobisnuita realizata din cel mai comun material din lume si anume din hartie. Majoritatea oamenilor se gandesc ca hartia este un material slab si fragil mai ales pentru o constructie, totusi acesti arhitecti, designeri de mobila si artisti au adus hartia si cartonul la un cu totul alt nivel, creand structuri uimitoare din aceste materiale simple.
 

  Renumitul arhitect japonez, Shigeru Ban poate fi numit un lider al arhitecturii din hartie. Structurile sale din carton si hartie sunt cunoscute si iubite pe tot Globul. Departe de a fi subrede, aceste structuri aduc solutii reale in ceea ce priveste costurile, mediul inconjurator si pe deasupra sunt si portabile. Cladirile arhitectului japonez pot fi ridicate de catre amator, fara ajutorul unor masinarii grele, cateodata in doar cateva ore. Ideile sale incredibile au fost puse in practica dupa anul 1995 cand a avut loc un cutremur in Kobe, Japonia, pentru a asigura case si biserci temporare celor sinistrati.

  Birou din hartie                                      

 

 

 

Nu sunteti gata de o cladire intreaga realizata din hartie? Ce ati zice macar de un birou? Doi designeri au venit cu ideea "biroului disponibil", un mic birou realizat in totalitate din produse de hartie reciclate. Acest birou nu este unul comercializat, insa se bucura de notorietatea pe care o are pe internet.

    

 

 

 

 Perete din hartie

    Dupa ce mobila de birou a fost instalata, poti construi mai departe pereti dintr-o hartie moale. Spre deosebire de peretii birourilor traditionale, hartia-perete este usor de dat la o parte, oricand. Daca ai nevoie ca biroul tau sa fie mare si deschis clientilor ce te viziteaza sau daca trebuie sa-ti cureti apartamentul, nu este nevoie decat sa strangi hartia si iti poti face treaba fara alte intreruperi.

  

 

                                Constructii din hartie      

                                                 

                                                

     Structurile din hartie nu sunt folosite numai pentru punctul lor estetic sau pentru ca sunt usor de indepartat, ele au fost utilizate si in situatiile de ciza, pe termen scurt. Ca si adaposturile post-cutremur realizate de arhitectul japonez, structurile de hartie din Rwanda (create tot de arhitectul japonez Shigeru Ban) au fost alese pentru a se locui pentru un timp scurt. In 1994, razboiul civil din Rwanda a deplasat milioane de cetateni din casele lor. Natiunile Unite au suplimentat refugiatilor adaposturi ce erau constituite din asternuturi de plastic su suporturi tubulare din hartie.

    

 

 

 Cateodata, structurile din hartie pot fi folosite chiar si pentru transmiterea mesajelor. Artisul Sumer Erek din Anglia a fost dezgustat de cantitatea enorma de hartie risipita pe strazile Londrei, asa ca s-a decis sa realizeze o piesa de arta pentru a ilustra cat de risipitori suntem. Rezultatul a fost un proiect de colaborare la care multi oameni au luat parte si care a culminat cu dezvelirea Casei din Ziare, realizata in totalitate din ziare aruncate.

    Daca esti interesat sa exeperimentezi structurile de hartie pe cont propriu, nu trebuie sa fi un artist sau un arhitect. De fapt, tot ce ai nevoie este de cateva cutii de carton si niste scotch. Un tanar si-a amenajat intregul sau aparatment cu mobila facuta din cutii de carton. Chiar daca este ciudat, trebuie sa recunosti ca nu vei gasi nicaieri o mobila atat de ieftina.  
Constructii din hartie
    

 

 

    Pe o scara mai mica, arhitectura origami reprezinta arta de a crea pseudo-cladiri din hartie. Un profesor din Tokyo a fost primul care a dezvoltat aceasta varianta ciudata despre ideile traditionale ale "origami".