Orase futuristice plutitoare

Orase futuristice plutitoare

 

       Cine nu si-a imaginat sa traiasca intr-un paradis plutitor? Aceasta colectie de insule private si alte proiecte de neconceput se prezinta in mod succesiv de la cele mai practice, pana la cele mai uimitoare, neplauzibile orase existente. 

Orase futuristice plutitoare

Living Universe - proiectul de cucerire a galaxiei


    Fundatia "Living Universe" este o organizatie ciudata ce se dedica ideii de colonizare a galaxiei, cu viziuni pe termen lung. Pe termen lung, ei isi imagineaza ca oamenii vor tatona resursele naturale vaste din afara Planetei Pamant - de la energia solara si pana la depozite de minerale procurate de la asteroizii invecinati. Totusi, pe termen scurt, ei cred ca o serie de orase semi-autonome amplasate pe oceane, va fi primul pas din aceasta calatorie de opt pasi a cuceririi galactice.  Prin urmare, coloniile formate pe mare vor forma baza pentru calatoriile spatiale viitoare, asa cum aceste enclave semi-independente vor putea fi transportate pana la stele ca unitati. Energia va fi generata profitand de avantajul temperaturii diferentiale dintre suprafata apei si temperatura din adanc. Populatia ce se va naste pe ape va trai de pe urma comertului cu turistii, iar design-ul urban (cel din fotografie) va fi bazat pe administrarea problemelor de navigatie. Deocamdata aceasta idee este doar in faza de proiect, insa primul pas s-a realizat deja. Fundatia a inceput formarea unei colonii pe un teren din Texas, iar rezidentii locuiesc intr-o rulota.  
 
Orase semi-autonome amplasate pe oceane  Living Universe - proiectul de cucerire a galaxiei


Proiectul orasului plutitor Triton


    De unde au inceput toate aceste idei? Din cauza idealelor utopice prezente si a strategiilor de construire, un numar surprinzator de mare de idei filozofice, strategii de constructie si abordari ecologice s-au materializat in conceptele utopice de plutire mentionate mai sus, datand de la faimosul biolog, om de stiinta, designer, filozof si vizionar Buckminster Fuller. In anul 1960 el a dezvoltat un design pentru un proiect numit Orasul Triton, ce se vroia a fi un spatiu plutitor de locuinte ce gazduia pana la 5.000 de locuitori, proiectat sa reziste impotriva furtunilor tsunami si a altor forte naturale pe care orasele plutitoare le-ar putea intampina. In mod surprinzator, aceste design-uri au fost aprobate de catre  au fost Marina si de catre Departamentul de Case si Dezvoltare Urbana din SUA. De fapt, Baltimore chiar a planuit, la un moment dat, sa construiasca si sa instaleze una dintre acestea in Chesapeake Bayl, asta pana cand guvernul s-a schimbat.

 Proiectul orasului plutitor Triton

Insule private din lume

 
    Multi dintre noi viseaza sa detina o insula proprie - insa pentru unii dintre cei mai bogati ai lumii acest vis este o realitate. Nici una dintre aceste statiuni private nu este ieftina.

Insule private din lume

Design-uri de nave-locuinta

 
    Daca nu-ti poti permite propria insula atunci ai o alternativa si anume o nava. Unele dintre acestea nu sunt inca construite, insa sunt stralucitoare in teorie, iar altele sunt mult mai accesibile decat ti-ai putea imagina.

Design-uri de nave-locuinta

Forturi militare pe mare transformate

 
Marea Britanie a fost odata cea mai mare putere pe apa din lume. In prezent, mai exista doar cateva ramasite ale imperiului naval englez. Totusi, schelele armatei navale si a forturilor militare au gazduit de la statii radio de pirati pana la micronatiuni bizare.  Great Britain was once the premier sea power of the world. Today relatively little remains of the once vast British naval empire. However, the shells of their naval and army forts have housed everything from pirate radio stations to bizarre micronations.
 
 Forturi militare pe mare transformate