Casa organica sau casa ecologica?

Casa organica sau casa ecologica?


    Organic: forme, metode si tipare modelate dupa cele gasite in sistemele vii. Atunci cand se aplica in arhitectura, rezultatele pot fi cel putin interesante si reprezinta o provocare pentru atat pentru designeri, cat si pentru constructori. Iata cateva exemple de arhitectura organica care arata anumite modalitati ale designerilor de a transforma total un lucru prin indoirea lui.


Locuinta ecologica
 
    Odata ce Gaudí a adoptat aceasta forma, alti arhitecti artistici au luat mingea organica si au fugit cu ea. Un exemplu bun in aceasta privinta este Turnul Einstein din Potsdam, Germania. Realizat de catre Erich Mendelsohn la mijlocul primului razboi mondial, turnul nu a fost deschis decat pana in anul 1924 si este inca folosit si in zilele noastre ca si un observator solar functional.

Arhitectura organica

    Conform lui Otto Friedrich, autorul cartii "Inainte de Deluge", un portret al Berlinului din anul 1920, Mendelsohn l-a luat la un tur detailat al turnului terminat chiar pe Einstein in persoana. Geniul aclamat a pastrat tacerea ore intregi. In cele din urma, cand i s-a cerut parerea de catre comitetul cladirii, Einstein a soptit un singur cuvant:"organic".

Casa organica sau casa ecologica?

    Cuvantul "organic" invoca imaginea unor fapturi vii, iar casa Hundertwasser din Viena reflecta aceasta definitie de a incorpora pamant, iarba si copaci in structura sa. Casa - de fapt un ansamblu de 52 de apartamente si birouri - a fost construita la inceputul anului 1980 de catre arhitectii Prof. Joseph Krawina si Peter Pelikan. Caracteristicile organice ale cladirii se varsa pe strada sub forma de pavaj in curbe si chiar intr-o fantana decorativa.
 
 Ansamblu de 52 de apartamente si birouri