Constructii secrete desfasurate in subteran

Constructii secrete desfasurate in subteran


    In cele ce urmeaza veti vedea constructii si pasaje subterane tinute secrete in tot acest timp, care va vor uimi prin arhitectura si ingeniozitatea  acelor timpuri. De la secretele militare si mine de diamant, la depozite de deseuri nucleare veti avea ocazia de a vedea o parte din misterele ce au dainuit de-a lungul timpului.

Constructii secrete desfasurate in subteran
 
 

Mina de diamante


     Mina de diamante Mirny din Siberia este cea mai inspaimantatoare din lume, dar si cea mai mare. Are o adancime de 304 metri si o suprafata la fel de mare. Este atat de mare incat poate sa-si creeze propriile tipare in ceea ce priveste vremea, iar spatiul de deasupra acesteia a trebuit sa fie desemnat pericol pentru elicoptere (dupa ce a avut loc un accident in acest sens). Camioane gigantice (ca acel punct aratat in poza) pot transporta peste 200 de tone de material in afara minei, deodata, strabatand in sus si jos spirala care duce la centrul minei.

Mina de diamante

Transee subterane


    Tunelele secrete din Primul Razboi Mondial: Imaginati-va un sistem de tunele militar atat de elaborat si vast incat poate gazdui numai 25.000 de soldati, ci si o biserica, cantine, un spital cu 700 de paturi, chiar si o statie de energie la numai cativa metri de inamic. Excavarile recente realizate sub orasul francez Arras au dezvaluit ingeniozitatea realizata pe timpul razboiului - cel mai mare proiect subteran din istoria militara britanica. Odata cu reintrarea orasului in posesia englezilor in anul 1916, acesta era in ruine si inca sub asediul germanilor. 500 de genisti din Noua Zealanda au muncit fara incetare sa interconecteze o serie de mine subterane existente, insa izolate, intr-o retea de 19 km de spatii si pasaje. In mod uimitor, dupa razboi, aceste spatii au fost ascunse pana cand acestea au devenit o parte din istorie uitata. Doar recent anumite indicii au dus la redescoperirea acestei retele de pasaje, ceea ce a dus la deschiderea unei parti a acesteia publicului larg.

Transee subterane

Depozitele genealogice mormone


    Mormonii detin cele mai sofisticate si minutioase inregistrari genealogice din lume - 500 milioane de pagini de statistica datand de cateva sute de ani. Prin urmare, unde poate fi ascunsa o comoara atat de rara si pretioasa? Exista un buncar subteran unde sunt tinute copii de rezerva a inregistrarilor, cioplit intr-o parte a muntelui din granit in afara orasului Salt Lake City. Desi datele sunt disponibile publicului larg, aceste copii sunt securizate. Este nevoie de o abrobare doar sa poti fotografia extriorul buncarului, iar in interior nu se permite accesul. In interior, se gasesc siruri lungi de microfilme, asemenatoare cu cele din Matrix, dupa cum au afirmat reprezentantii acestui buncar.

Depozitele genealogice mormone

Depozit de deseuri nucleare


    In orasul Carlsbad, New Mexico, exista ultima minune din subteran a lumii, pe care cu siguranta nu ai vrea sa o vizitezi. Aceast depozit este unic in lume: un spatiu licentiat folosit la depozitarea deseurilor radioactive. Depozitul a fost stabil pentru sute de milioane de ani, iar pamantul ce il inconjoara este calculat pentru a umple crapaturile ce ar putea aparea la structurile subterane ale depozitului, in timp. In jurul acestuia au fost plasate marcaje pentru a impiedica interferenta omului si accidente catastrofale ce ar putea surveni. Diagrama de jos expune felul cum arata depozitul nuclear din muntele Yucca.

 Depozit de deseuri nucleare