De ce a fost conceputa prima baterie din lume?

De ce a fost conceputa prima baterie din lume?


    Unele dintre cele mai mari enigme sunt cele care au legatura cu gadget-urile vechi. Din cauza antichitatii lor, s-ar putea ca niciodata sa nu  aflam cu adevarat modul in care acestea au fost construite sau care a fost scopul lor.
 
 Prima baterie din lume
 
   Asa se intampla si cu bateria Bagdad, un dispozitiv descoperit in Khujut Rabu, chiar in afara Bagdadului, in 1936. Acesta consta intr-un borcan de lut mic ce contine o bara de fier suspendata in interiorul unui cilindru de cupru. Cilindrul de cupru a fost sudat si sigilat cu asfalt. Wilhelm Konig, un arheolog german ce lucra la Muzeul National din Irak, a examinat dispozitivul la doi ani de la descoperirea lui si a ajuns la concluzia acesta a fost o baterie antica.

Continutul bateriei antice

    Intr-adevar, atunci cand s-au construit replici ale acestui dispozitiv, acestea au generat cantitati mici de energie electrica. Dar, in cazul in care dispozitivul era o baterie, aceasta ar fi fost construita dupa alte baterii, vechi de cel putin o mie de ani. Si la ce ar fi folosit aceasta baterie civilizatiei antice?

    Timp de multi ani, expertii au sustinut faptul ca bateria Bagdad ar fi fost folosita pentru a galvaniza straturi subtiri de aur, pe elemente de argint. Aceasta teorie a picat testul, din cauza lipsei de dovezi.

De ce a fost conceputa prima baterie din lume?

    De fapt, multi arheologi cred acum ca bateria Bagdad nu a avut scop electric. Gradul de utilizare a bateriilor vechi a fost dovedit in diverse arene stiintifice si de divertisment, dar pana acum tot ce se poate spune este ca a fost posibila producerea de energie electrica cu aceste celule primitive. Fie ca au fost vreodata utilizate in acest scop - si ce anume ar fi putut acestea sa alimenteze - nu va fi niciodata cunoscut.