Mituri istorice

Mituri istorice


    Se spune ca cei care nu cunosc istorie sunt condamnati sa o repete - si, o mare parte a istoriei nu ai vrea sa o repeti. Cu toate acestea, multe fapte istorice bine-cunoscute sunt mituri, cu nici o baza, de fapt. Aici vom prezenta unele mituri dintre cele mai obisnuite, care au indus in eroare si au dezinformat oamenii, de ani de zile, zeci de ani sau chiar de secole.

Mituri istorice
 

Columb a demonstrat ca pamantul este rotund


    Autorul american Washington Irving a fost cel care, cu circa 500 de ani dupa ce Columb a navigat in America, care a portretizat exploratorul italian ce a lansat aceasta calatorie pentru a dovedi ca Pamantul este rotund, sfidand credinta comuna ca acesta este plat. De fapt, majoritatea europenilor educati din zilele lui Columb stiau ca Pamantul este rotund. Din secolul al IV-lea i.Hr, aproape nimeni nu credea ca Pamantul este plat. Chiar daca nu era cazu, Columb nu ar fi dovedit ca Pamantul este rotund ... pur si simplu pentru ca el insusi nu o credea! Columb credea ca Pamantul era in forma de para. El a ridicat ancora pentru a dovedi altceva: ca Asia a fost mult mai aproape decat oricine s-ar fi asteptat. Chiar si in acest caz, el a gresit. De asemenea, este de remarcat faptul ca el nu a pus piciorul in continentul America, niciodata. Cel mai aproape a fost de Bahamas. In forma de para, intr-adevar!
 
 Columb a demonstrat ca pamantul este rotund
 

Gandhi a eliberat India


    Pentru occidentali, Mahatma Gandhi este cel mai faimos lider a miscarii de independenta a Indiei. El merita laudat pentru ca promova idealurile antice din Ahimsa (non-violenta). Cu toate acestea, majoritatea istoricilor sunt de acord ca independenta indiana era inevitabila. Gandhi a fost doar unul dintre liderii de independenta. Congresul Indian National a fost fondat in 1885, cand Gandhi avea doar 16. Nesupunerea civila, facuta publica, a lui Gandhi a fost doar o mica parte din miscare, iar unii istorici chiar sugereaza ca India ar fi obtinut independenta mai devreme daca s-ar fi concentrat mai mult asupra metodelor de forta pe care le-au folosit cu 50 de ani mai devreme si care au fost inca sustinute de alti lideri de independenta, cum ar fi rivalul lui Gandhi Netaji Chandra Bose (care este, de asemenea, venerat in India).

Gandhi a eliberat India

Isus a fost nascut pe 25 decembrie


    Craciunul este menit pentru a sarbatori nasterea lui Isus, dar nu exista nici o dovada, biblica sau in alt mod, ca El a fost nascut de fapt in aceea zi. De asemenea, nu exista nimic care sa sugereze ca El a fost nascut intr-o iesle sau ca au existat trei oameni intelepti (desi, ca orice piesa a Nasterii Domnului s-a mentionat de trei cadouri). Exista opinii diferite privind motivul pentru care 25 decembrie a fost aleasa ca zi de Craciun, dar unul dintre cele mai interesante este acela ca aceasta zi era deja sarbatorita de catre adeptii lui Mithras, zeul central al unui cult elenistic, care s-a dezvoltat in Mediterana de Est, in jurului anului 100 i.Hr.. Adeptii acestui cult, credeau ca Mithras a fost nascut de o fecioara pe 25 decembrie si ca la nasterea sa au participat ciobani.

Isus a fost nascut pe 25 decembrie

George Washington a fost primul presedinte al Americii


    Toata lumea "stie" ca Washington a fost primul dintre cei 43 de presedinti ai Statelor Unite ale Americii. In timpul Revolutiei Americane, Congresul Continental (sau "Statele Unite in Congres asamblat"), l-au ales pe Peyton Randolph ca primul presedinte al Americii. In conformitate cu Randolph, una dintre primele miscari a fost aceea de a crea Armata Continentala (pentru aparare impotriva Marii Britanii), numindu-l in functia de comandant general pe Washington. Randolph a fost urmat la presedentie, in 1781, de catre John Hancock, care a prezidat independenta fata de Marea Britanie. Dupa ce Washington i-a invins pe britanici in batalia de la Yorktown, Hancock i-a trimis o nota de felicitari. Raspunsul lui Washington a fost adresat catre "Presedintele Statelor Unite". Opt ani mai tarziu, ca un erou de razboi Vechi, Washington a devenit primul presedinte ales al Americii - dar a fost al XV-lea presedinte!
 
 George Washington a fost primul presedinte al Americii