Panouri radiante pentru tavan

Panouri radiante pentru tavan


Avand in vedere avantajele majore fata de alte sisteme conventionale de incalzire, ne intrebam de ce utilizarea de panouri radiante nu a depasit ritmul actual de 25-30% pe an. Cand sistemele de aer fortat au devenit un standard cu multi ani in urma, oamenii familiarizati cu incalzirea hidronica (pe baza de apa) au devenit dificil de gasit. Acest articol subliniaza modul in care aceste sisteme functioneaza amplasate sus pe tavan.

Panouri radiante pentru tavan
 
Incalzirea prin plafon este o metoda alternativa fezabila la instalatiile de podea din lemn. Fixarea scandurilor din lemn batute in cuie peste grinzile tavanului ofera deschideri adecvate pentru tubulatura PEX cu panouri de aluminiu in contact direct cu finisajul din gips carton. Deoarece placile de gips carton au o conductivitate termica buna, temperatura plafonului va fi distribuita in mod egal, iar temperatura apei poate fi pastrata scazuta. Restrictia transferului de caldura prin covor sau alte materiale ce acopera podeaua nu exista aici, si cea mai mare parte a plafonului este disponibila pentru instalarea de panouri radiante. In plus, atunci cand podele din lemn constituie nivelul superiorintr-o casa, nu exista problema podelei reci (exista o camera calda dedesubt). Dar, de asemenea: plafoane incalzite radiaza caldura in jos pana la suprafata pardoselii, ceea ce o face o incalzire la un nivel confortabil.

Montarea de panouri radiante in tavan este rentabila, poate da multa caldura si ofera un confort excelent. De asemenea, prin rularea circulatiei pe timpul verii, placa cooler-ului de nivel inferior poate atrage caldura afara din panourile superioare ale plafonului contribuind la egalizarea temperaturii din cladire.
 
Panouri radiante pentru tavan

Exista o limita la ceea ce poate oferi caldura radianta.

Panourile radiante de incalzire prin pardoseala nu trebuie sa depaseasca in mod normal 84°F (dar, ocazional o temperatura de 89°F poate fi acceptabila in anumite zone) pentru a oferi maximum de confort. Aceasta limiteaza productia de energie termica la aproximativ 35-40 Btu/h.sq.ft la temperatura normala a camerei (temperaturi ale camerei mai scazute permit producerea de energie termica mai mare).
 
Cu toate acestea, acest lucru nu se poate considera o limita, deoarece codurile de economisire a energiei din zilele noastre sunt imping catre cerinte de caldura mai putin de 25 Btu/h.sq ft. In cazuri exceptionale, unde exista podea construita din lemn, cerintele de caldura ridicata si covoarele groase, este nevoie de temperaturi inacceptabil de ridicate pentru apa, pentru a furniza o caldura suficienta. In acele ocazii rare se recomanda o mai mica grosime a covorului sau sa se adauge o sursa de caldura suplimentara, in timpul zilelor reci de iarna.
 
>> Firme cu panouri radiante in Bucuresti