Procesul de realizare al vitraliilor

Procesul de realizare al vitraliilor


    Exista doua metode in procesul de fabricatie al vitraliilor: folosind benzile de plumb si prin utilizarea fasiilor de cupru. In ambele metode, cea prin care se foloseste banda de plumb si cea cu folia de cupru, bucatile taiate de vitraliu sunt reunite intr-un cadru de plumb. In ceea ce priveste metoda benzilor de plumb, bucatile de sticla sunt incorporate intre benzile de plumb. In metoda foliei de cupru, marginile bucatilor de sticla sunt invelite cu banda adeziva de cupru si apoi lipite de-a lungul benzilor de cupru adiacente.

Procesul de realizare al vitraliilor prin benzi de plumb
 

Pasii ce trebuie urmati in crearea benzilor de plumb si a foliei de aluminiu


Design-ul


    Primul pas pentru ambele tehnici este acela de a crea un design pe hartie. Acest proiect trebuie sa ia in considerare constrangeri asa cum sunt reducerea riscului de flambaj, integritatea structurala, limitarea convergentei a liniilor de plumb si taierea fiecarei bucati de sticla in interiorul sau.
    Pentru urmatorul pas se face o copie a sablonului de proiectare pentru taierea sticlei. Latimea benzii de plumb sau a foliei de cupru care separa bucatile de sticla pot fi compensate cu un model de lama dubla tip foarfece, care elimina o fasie subtire de material de pe sablonul copie.
    Pentru design-uri mari, o scara de model poate fi facuta, fiind fotografiata digital si modificata cu AutoCAD. Dupa masuratori si alte notari se aplica, modelul este tiparit pe o imprimanta in format mare.Procesul de realizare al vitraliilor cu fasii de cupru

Transferarea design-ului pe sticla


    Pot fi utilizate patru metode in acest scop si anume:
  •   Hartia taiata poate fi lipita de sticla inainte de a taia-o.
  •   Hartia taiata trebuie presata fata de sticla si conturul extern trebuie trasat pe sticla cu un marker.
  •   Tiparul poate fi aplicat la o caseta de lumina sau la o sursa de lumina. Fisa de sticla este plasata peste model si localizata cu un marker.
  •   Marginea modelului poate fi taiata cu un cutter.

Taierea sticlei

 Taierea sticlei pentru vitraliu

    Sticla este marcata utilizand o roata de taiat sticla din otel sau din carbura, fiind lubrifiata cu ulei. Sticla se rupe la marcaj, folosind un patent sau alte ustensile de acest gen. Acesta functioneaza pentru ca sticla se rupe de-a lungul punctului sau cel mai slab atunci cand se indoaie. Mingea finalizeaza mai multe taieturi de sticla si este folosita pentru a sparge taieturile mai complicate dintr-o bucata de sticla.

 

 

 Slefuirea sticlei taiate


    In aceasta etapa, bucatile de sticla taiata au marginile ascutite si inexacte in forma lor. Se poate utiliza un polizor electric de sticla cu o roata diamantata pentru a rectifica piesele de sticla.

 

Fierastraul de sticla


    O alternativa la pasii de taiere este utilizarea unui fierastrau cu inel sau unul cu banda. Astfel de ferastraie permit taierea de forme imposibil realizat cu o roata de taiat.

    De aici procesul de fabricatie al vitraliului se termina, urmand ca mai apoi sa se foloseasca procese diferite pentru fiecare dintre cele doua metode prezentate.