Tipuri de gradinarit

Tipuri de gradinarit


    Nu exista nici un dubiu ca dezvoltarea plantelor reprezinta o modalitate de a infrumuseta atat spatiile interioare, cat si cele exterioare, iar gradinaritul castiga popularitate cu fiecare an ce trece. Desi, poti asocia gradinaritul in general cu peisagistica rezidentiala sau comerciala, exista totusi, mai multe tipuri de gradinarit, ce cuprind stiluri diferite, tehnici, locatii si specii variate de plante.

Tipuri de gradinarit
 

Gradinaritul in diverse containere

Gradinaritul in diverse containere
    Gradinaritul in containere in locul celui pe pamant deschis, da tonul unei modalitati cu totul noua de crestere a plantelor, permitand gradinarului sa aduca plantele in interior in timpul sezonului rece, folosind in acelasi timp, diverse vase in care se afla acestea. Cu aceste vase, chiar si gradinarii care traiesc in apartamente pot cerste legume, diverse ierburi folosite ca si condimente, flori si aranjamente variate de frunzisuri asezate la ferestre sau in balcoane. Gradinaritul in containere elimina problema imbolnavirii plantelor si ii da gradinarului control asupra umiditatii, asupra luminii soarelui si a temperaturii.
Containerele plantelor se pot folosi in interiorul locuintei
    Gradinaritul in containere furnizeaza oportunitatea perfecta de a recicla obiectele industriale si gospodaresti folosite, care ar fi sfarsit aruncate pe un camp, de la un bocanc vechi pana la vase din portelan sau chiar cazi de baie.

    Containerele plantelor se pot folosi in interiorul locuintei, in exteriorul ei sau in sere. Ele pot fi asezate in mod individual sau in grup, pentru a da spatiului respectiv maxim de atractie estetica, in functie de inaltime, culoare si textura atat a plantelor, cat si a containerelor, astfel incat sa se ajunga la un echilibru vizual.
 
 
 

Ridicarea de paturi in gradinarit

Ridicarea de paturi in gradinarit
    Ca si gradinaritul in container, acest gen de gradinarit permite gradinarului sa aiba control total asupra pamantului ce trebuie folosit la cresterea plantelor. Din moment ce ridicarea de paturi reprezinta de fapt, structuri de sine statatoare, realizate in general, din lemn, piatra sau beton, iar calitatea solului de sub acest pat nu are nici un efect asupra rezultatelor. Ridicarea de paturi acorda gradinarului posibilitatea de a creste o varietate de plante ornamentale, medicinale si comestibile deasupra suprafetelor sterpe, de la cele tari ca piatra, argiloase pana la dale din beton. Acestea ofera o mai buna drenare, mentinand pamantul cald si nu este nevoie de o intretinere mai atenta decat in cazul gradinilor traditionale.
Straturile sunt realizate din scanduri de lemn insurubate impreuna.
    Straturile sunt realizate, de cele mai multe ori, din scanduri de lemn insurubate impreuna. Lasand inaltimea stratului de dimensiuni mici, da posibilitatea gradinarului sa se intinda pana in interiorul stratului pentru a ingriji plantele, prevenind nevoia de a calca pe el, astfel incat pamantul se va compacta. Aceste straturi sunt, de obicei, de dimensiuni situate intre 20,32 cm si 91,44 cm in inaltime, in functie de nevoia de dezvoltare a plantei.  Gradinile care au astfel de straturi sunt realizate dintr-un sol de o buna calitate combinat cu compost si balegar.

    Straturile sunt potrivite pentru gradinarii ce au o varsta inaintata sau pentru invalizi, din moment ce, acestea pot fi construite destul de inalt pentru cineva care poate ramane confortabil sezand in timp ce lucreaza la gradina, eliminand astfel incordarea coloanei vertebrala.

Gradinaritul in interior

Gradinaritul in interior
    Gradinaritul in interior aduce frumusetea naturii in incapere pe tot parcurul anului, indiferent de anotimp. Multi oameni cresc plante pentru beneficiile aduse din punct de vedere vizual, insa acestea actioneaza in purificarea aerului, reducand poluarea din aer ca parte a procesului de fotosinteza.  Plantele de apartament pot imbunatati, in mod semnificant, calitatea aerului, in special in cladirile noi care sunt inchise ermetic.

    Cele mai intalnite plante de interior, care ajuta la purificarea aerului sunt iedera englezeasca, planta paianjen, pothos auriu, crin, planta perena chinezeasca, bambus sau trestie, planta sarpelui, philodendron cu frunze sub forma de inima, dracaena si smochinul plangator.

    Ingrijirea plantelor de interior este foarte usoara, chiar si pentru un gradinar neexperimentat. Plantele necesita rar mai mult decat ceea ce este recomandat in ceea ce priveste lumina solara si apa.