Piata imobiliara in anul 2009

Piata imobiliara in anul 2009


    Se stie, dupa cum se poate observa in prezent, in anul 2009 va fi mai putina valuta pe piata din Romania, iar afacerile imobiliare vor reincepe. Prin urmare, leul se va ieftini, iar valuta se va scumpi. Mai mult decat atat, criza a afectat si tarile dezvoltate, in ceea ce priveste perspectiva locurilor de munca. Prin urmare, romanii ce lucreaza in Italia sau Spania deja incep sa se intoarca acasa, de unde si efectul scumpirii valutei, deoarece nu vor mai fi cei care sa trimita valuta in tara.

    Piata imobiliara in anul 2009
   Totusi, piata imobiliara din Romania se va relansa. In general, oamenii ec detin apartamente sau case au de ales intre a nu scadea pretul si sa astepte pana vor obtine pretul corect si intre a scadea pretul locuintei la un nivel la care sa le acopere costul constructiei la care se adauga 30-40% profitul lor.

Noua legislatie pe piata imobiliara

 

Noua legislatie pe piata imobiliara

    Incepand cu 1 ianuarie 2009, a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta privind Protectia Consumatorului, privind agentiile imobiliare si bancile care acorda credite. Au fost puse sub analiza si alte acte normative cum ar fi reducerea TVA-ului la 5% pentru locuintele noi si subventiile de la stat, in valoare de 90%, pentru dotarea louintelor cu panouri solare.
    Conform Ordonantei de Urgenta, agentii imobiliari se obliga sa isi informeze clientii cu privire la imobilul ce urmeaza a fi vandut, in ceea ce priveste pretul practicat pe piata, situatia juridica a imobilului, costurile ce vor fi suportate de client, nivelul comisionului perceput, surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, istoricul terenului sau al cladirii si altele.
    De asemenea, bancile se obliga sa ofere clientilor contractele de credit inca din faza pre-contractuala, sa realizeze o simulare de costuri, sa relateze costurile totale ale creditului prin reclame, sa etaleze comisioanele percepute si sa nu creasca nivelul acestora in timpul derularii contractului, in ceea ce priveste dobanda variabiala se cere sa se arate indicatorii si calculele dupa care s-a stabilit nivelul acesteia si altele.
    Din pacate, programul "Casa verde", prin care este privita cu seriozitatea partea ecologica si ce presupunea acordarea de subventii de la stat de 90% din costul dotarii locuintei cu panouri solare si instalatii eoliene s-a amanat pentru sfarsitul lunii februarie. De asemena, o alta amanare a avut loc si in ceea ce priveste reducerea TVA-ului de la 19% la 5%, pentru locuintele mari de 100 mp, de 100.000 de euro.  

Masuri ale BNR in 2009

 

Masuri ale BNR in 2009

    Anul 2009 se previzioneaza a fi unul dificil din punct de vedere economic. Cel putin in ultima perioada, BNR a intervenit pe piata bancara, atat in ceea ce priveste devalorizarea leului, cat si pentru a gestiona in mod adecvat lichiditatile din acest sector.
    Unele din masurile adoptate de BNR se refera la mentinerea ratei dobanzii la 10,25%, precum si mentinerea nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale in lei si valuta. Toate masurile au in vedere dezinflatia, ce presupune reducerea deficitului bugetar si directionarea cheltuielilor catre investiti, implicit scaderea somajului, precum si controlarea dezechilibrului extern astfel incat sa se ajunga la o stabilitate economica si financiara. Presiunile inflationiste apar si din cauza deprecierii leului in comparatie cu euro, cu un procent foarte mare in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.