Vanzarea locuintei

Vanzarea locuintei


    Inainte de vanzarea propriu-zisa a locuintei trebuie sa treceti prin mai multe etape de pregatire a apartamentului, a actelor necesare vanzarii, in cazul in care este o mostenire actele trebuie incheiate pe numele dumneavoastra, taxele ce trebuie platite sa fie la zi, in cazul in care apartamentul a fost ipotecat trebuie acte doveditoare ca ipoteca este radiata si altele. 

     Daca toate acestea nu se rezolva pana cand are loc vanzarea propriu-zisa, puteti pierde foarte usor multi clienti care ar fi acceptat si pretul dumneavoastra, insa si birocratia conteaza.
 

    Dupa ce ati rezolvat cu actele pasul urmator este informarea cu privire la pretul practicat pe piata imobiliara, astfel incat pretul sa fie unul realist si intemeiat. Pentru acest lucru puteti apela la o agentie imobiliara, deoarece aceasta va poate oferi consultanta in mod gratuit, de asemenea, puteti inspecta internetul care detine destul de multe informatii cu privire la acest domeniu. Aceasta etapa este foarte importanta, pentru ca, similar cu dorinta dumneavoastra de a vinde la un pret cat mai bun, si cumparatorul este interesat sa achizitioneze la un nivel al pretului care sa vina in avantajul lui. De aceea, si cumparatorul se va informa cu privire la situatia pietei, avand de ales din mai multe oferte si putand alege varianta cea mai buna pentru el.    

    Pretul depinde de zona in care este situat apartamentul, facilitatile pe care le are, starea apartamentuluii, dar si de factori ce nu depind de vanzator asa cum este perioada in care se doreste vanzarea.  Daca aveti nevoie de bani urgent, atunci si apartamentul se va situa la un nivel al pretului mai mic decat pretul pietei, avand in vedere timpul scurt in care se desfasoara vanzarea. 

    Aveti nevoie de o promovare intensa, iar in zilele noastre, acest lucru a devenit ceva banal, datorita mijloacelor numeroase de reclama, asa cum este reclama in ziara la mica publicitate, pe internet, in reviste si altele.  Daca efortul pe care l-ati depus cu promovarea are rezultate, in acest caz puteti umbla si la pret. 

Pregatirea casei de vanzare


    Prima impresia inseamna aproapte totul la vanzarea unei locuinte. Aceasta trebuie sa arate cat se poate de bine din toate punctele de vedere. Urmatorii pasi te vor indruma cum sa castigi mai mult din vanzarea locuintei, fara a cheltui prea mult.

 •  Asigura-te ca exteriorul locuintei arata bine. In cazul in care vinzi o proprietate la curte verifica totul incepand de la intrare si pana la acoperisul casei. De asemenea si pereti exteriori au o importanta deosebita.
 • Curata aleile de intrare cu un furtun cu apa.
 • Ai o gradina cu flori? Sau este o simpla zona verde? Ar fi bine sa tunzi iarba si sa aranjezi florile intr-un mod cat mai placut.
 •  Imbunatatirea cu costul cel mai mic pe care o poti face locuintei tale este sa o vopsesti. Poti lua o suma mult mai mare de bani daca peretii exteriori ai casei arata ca noi.
 •  Cum arata ferestrele tale dinspre intrare? Sunt sparte? Ai gratii lipsa sau indoite? Schimba geamurile sparte si repara grilajul.
 • Usa de la intrare este primul lucru pe care il va atinge cumparatorul. Tocmai de aceea trebuie sa fie o usa solida si curata. Daca trebuie sa o inlocuiesti cu alta, nu ezita, nu o sa iti para rau.
 • Culorile neutre au cel mai mare efect. Daca ai pereti intr-o culoare precum albastru, portocaliu varuieste-i. Culoarea peretilor in mod normal ar trebui sa fie alba. Acest lucru da impresia de largime si totodata de eleganta.
 • Acest lucru ar trebui sa nici nu mai apara aici: carpetele si covoarele trebuie sa fie curate. Curata-le cu apa si detergent, iar daca sunt foarte patate sau rupte inlocuieste-le chiar si cu unele de proasta calitate dar care sa arate bine. Parchetul trebuie sa fie curatat si sa fie aplicat pe el un start de ceara pentru a-i reda stralucirea.
 • Fa ordine in toata casa. Aranjeaza mobila si toate obiectele personale, iar daca este posibil depoziteaza-le altundeva pana cand te muti.
 •  Odorizeaza incaperile. Asigura-te ca nu exista nici un miros ciudat, chiar daca nu provine de la tine.
    Daca ai de gand sa investesti mai multi bani inainte de a vinde locuinta, investeste in baie si in bucatarie. Fiecare ban adaugat in aceste incaperi il vei castiga de doua ori. Nu investi prea mult in schimbari care nu isi au rostul. Nu va interesa pe nimeni ca ti-ai pus oglinda foarte scumpa in baie.

Selectarea unei agentii imobiliare

    Alegerea agentiei imobiliare se face in functie de reputatia acesteia, de cat timp exista ea pe piata, iar in ceea ce priveste comisioanele percepute de acestea trebuie sa negociati la maxim.  De asemenea, o agentie imobiliara va poate consulta in ceea ce priveste pretul de vanzare al imobilului, deoarece acestea sunt in tema cu ceea ce se intampla pe piata imobiliara. Daca veti colabora exclusiv cu o singura agentie veti avea mai multe beneficii cum ar fi:

 •  promovarea va fi realizata de catre aceasta avand un mai mare impact decat daca o veti face dumneavoastra, si mai ales ca nu veti pierde timpul cu astfel de lucruri;
 • comisionul perceput este preferential;
 • agentia imobiliara va va usura munca, ea realizand toate demersurile necesare a fi facute pentru vanzarea imobilului;
 • daca locuinta supusa vanzarii este nelocuita, puteti incredinta cheile agentiei astfel incat vizitarea imobilului de catre potentialii clienti se va putea realiza la orice ora, fara ca dumneavoastra sa mai pierdeti timpul;
 • mai mult decat atat, agentia imobiliara aleasa de dumneavoastra va negocia pretul astfel incat sa iesiti in avantaj, dispunand de personal calificat pentru acest lucru.

    Agentia imobiliara se va ocupa de toata alergatura, iar dumneavoastra nu trebuie decat sa asteptati pana cand imobilul va fi vandut. si sa semnati actele necesare.

Vanzarea directa fara comisioane


        Desi o agentie imobiliara face toata treaba, aceasta percepe, de multe ori, un comision destul de mare, de aceea, puteti vinde imobilul, iar banii care se indreptau spre agentie pot intra in buzunarul dumneavoastra. Va fi ceva de munca, insa in cele din urma merita, avand in vedere ca la vanzarea unei proprietati de 100.000 de euro de exemplu, agentia imobiliara poate percepe un comision de 4000 de euro, adica de 4% din suma.

        Daca, in cele din urma, veti apela la o agentie imobiliara, cititi cu atentie contractul, deoarece pot exista clauze care nu vor fi in avantajul dumneavoastra.