Arhitectura antica - constructii de manastiri si sanctuare in lume

Arhitectura antica - constructii de manastiri si sanctuare in lume


    Arhitectura manastirilor este deseori spectaculoasa, un atribut ce pare ca se afla la cota stilului de viata ascetic. Timpul este o amanta dura si dupa secole de razboi, certuri religioase si dezastre naturale, numai cele mai puternice - si mai ciudate - au supravietuit. Pentru aceasta am putea, cel putin, sa fim recunoscatori.

Arhitectura antica - constructii de manastiri si sanctuare in lume
 

Manastirea de la Petra


    Aceasta cladire inalta de 46 m, amplasata in orasul antic Nabataean din Petra, Iordania, a fost laborios sculptat din canioanele de gresie rosii cu peste 2000 de ani in urma. Aseamanarea sa cu celebrul sau vecin, asa-numita "Comoara" atat de proeminent figurat in 1984, in filmul Indiana Jones si Templul din Dom. Straniu, atat comoara, cat si manastirea sunt unice - adevaratul lor scop este inca necunoscut.

Arhitectura manastirii de la Petra

Manastirea Rumtek, o explozie de culoare


    La poalele stropite de musoni ale puternicului Himalaya din nordul Indiei se afla Manastirea Rumtek. Casa calugarilor de toate varstele, chiar si baieti, dupa cum este cel din imagine, Rumtek se dezvaluie privitorului in culori luminoase cu o licarire de aur. Glorioasa Mandala din imagine, da eleganta plafonulului culoarului ce duce la templul principal al manastirii Rumtek.

Constructia manastirii Rumtek, o explozie de culoare

Manastirea Nilov din Insula Stolbnyi


    Aceasta fotografie a fost realizata in nul 1910, de catre Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii si reprezinta Manastirea Nilov din Tver, Rusia - inainte de a exista fotografia color. Procesul utilizat de Prokudin-Gorskii pentru a crea imagini magnifice ca aceasta a fost atat de complex, incat tarul Nicholas al II-lea i-a daruit o masina complet echipata, ce circula pe calea ferata, cu care sa calatoreasca prin Rusia si sa documenteze cele mai iconice atractii turistice.

Manastirea Nilov din Insula Stolbnyi

Xuan Kong si Templul "Suspendat", de langa Datong, China


    Xuan Kong SI a fost construit pe o stanca aprope de muntele Heng in provincia Shanxi, China, cu 1400 de ani in urma. Modul in care a fost construit nu este cunoscut nici in zilele noastre. Desi arata destul de fragil, Templul Suspendat a trecut prin zeci de evenimente seismice severe inclusiv prin cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata in istorie in care si-au pierdut viata 830.000 de vieti omenesti.
 
 Xuan Kong si Templul "Suspendat", de langa Datong, China