Constructii si amenajari din beton armat

Constructii si amenajari din beton armat

 

Constructii si amenajari din beton armat

    Betonul, ca si material de constructie, a fost utilizat inca din timpul Imperiului Roman. In epoca moderna, ambudenta de beton, in stilul constructiilor de blocuri sovietice a facut sa se renunte la acesta, iar in ultimul timp, acest material versatil s-a bucurat de o relansare in noile constructii si o reconsiderare din partea criticilor arhitecturali. In continuare, vom "agrega" unele dintre cele mai frumoase sau mai putin frumoase cladiri din beton din lume.
 

Brutalismul s-a intors


Constructii din beton

    Se pare ca atat comunitatile publice, cat si cele arhitecturale devin din ce in ce mai plictisite de formele curbilinii, sticla si otel, stilul Deconstructivist care a izbucnit pe scena la sfarsitul anilor 1980, ar putea fi gata pentru o intoarcere a Brutalismului. Aceasta tendinta, numita "Noul Brutalism", a fost mentionata si in Israel, unde exista o dorinta innascuta pentru stabilitate si securitate. De asemenea, si economia joaca un rol important, deoarece betonul format este un material de constructie mai ieftin, care inca mai permite o gama foarte larga de flexibilitate in design. Teatrul National Royal din Londra, Anglia, s-a deschis in 1988. Cea mai importanta recenzie in ceea ce priveste constructia teatrului este data de Printul Charles, care l-a descris ca si "o modalitate inteligenta de a construi o centrala nucleara in mijlocul Londrei fara ca cineva sa obiecteze"

Piatra impecabila


Constructii din piatra impecabila

    Betonul va continua sa fie esential in crearea cladirilor viitorului, iar noi modalitati de a folosi acest material vechi sunt deja in curs de aparitie. Una dintre cele mai semnificative este Biserica Rafinata Jubilee, de asemenea, cunoscuta sub numele de Biserica lui Parisch Dio Padre Misericordioso din Roma, Italia. Creata de catre Richard Meier si completata in anul 2000, biserica este caracterizata de un trio de arce de beton ce reprezinta Sfanta Treime.

Miniaturi monumentale


Constructii din beton in miniatura

    Pentru a incheia intr-o nota optimista, va vom prezenta in continuare aceste cladiri in miniatura din beton de la Pull + Push, proiectate de catre Nobuhiro Sato. Construite la scara mare, desi uimitor de mici, aceste casute dragute au ca si facilitati: balcoane, scari, chiar hornuri de fum. Modelele putin mai mari sunt prevazute cu gradini pentru cei ce isi doresc propria jungla de beton microcosmica.