Curiozitati geologice din cele 7 continente ale lumii

Curiozitati geologice din cele 7 continente ale lumii


Curiozitati geologice din cele 7 continente ale lumii

    Oare minunile nu vor inceta niciodata? Probabil ca nu, Pamantul a avut 5 miliarde de ani pentru a se sculpta el insusi in splendori spectaculoase si cu siguranta, opera nu este terminata. Pentru moment insa, haideti sa facem o mica excursie prin cele 7 continente ale lumii pentru a gasi cele mai minunate opere de arta naturala ale planetei noastre.
 

Peisajul Arch, Utah, America de Nord


Peisajul Arch, Utah, America de Nord

    Punctul culminant al Gradinii Diavolului, o zona de arcuri protejata de Parcul Natural, ce explodeaza in abundenta de arcade din gresie naturala spectaculoase, acest peisaj masoara 88 metri, aflandu-se in aerul uscat din Utah desert uscat. Un fapt amuzant despre acest arc: unii spun caindicatoarele pentru Peisajul Arcelor si Arcul delicat din apropiere s-au schimbat in mod accidental. Aceasta poate fi adevarat - primul este vizibil mai "delicat" decat acesta din urma.

Gradina diavolului - o zona de arcuri protejata de Parcul Natural

    Sculptate treptat, in mii de ani, de catre nisipul suflat de vant si de furtunile rare din desert, Peisajul Arcul este un testament in continua evolutie al ritmului inexorabil in ceea ce priveste schimbarile geologice - ce au partea lor intunecata. Vizitatorii arcelor din Parcul Natural ar trebui sa  fie atenti, deoarece s-au observat recent caderi de pietre din partea inferioara a arcului, ceea ce a dus la intrebarea cu privire la cat de mult timp va mai rezista aceasta minune naturala uimitoare pentru a fi apreciata.

Forme de relief uimitoare

Salar de Uyuni, Bolivia, America de Sud


 Salar de Uyuni, Bolivia, America de Sud

    Salar de Uyuni este un lac de sare secat, situat la 3048 de metri inaltime, in Muntii Anzi ai Boliviei, fiind de 25 de ori mai mare decat suprafata intinsa de sare Bonneville din SUA. Se estimeaza ca aproximativ 10 miliarde de tone de sare atesta dimensiunea anticului lac Minchin, acum in mare parte evaporat in aerul de munte uscat. Sarea nu este principalul factor al faimei lui Salar de Uyuni. Atunci cand vin ploile, sarea plata devine cea mai mare oglinda naturala a lumii.

Salar de Uyuni este un lac de sare secat

    Superficialitatea apei, combinate cu linistea aerului de munte pot deconcentra brusc vizitatorii, fortati sa se intrebe incotro se urca. In ciuda locului izolat, Salar de Uyuni gazduieste un numar semnificativ de turisti care pot sta intr-un hotel de sare.

Cea mai mare oglinda naturala a lumii

Ochiul Saharei, Mauritania, Africa


    De asemenea, cunoscut ca Structura Richat, acest afloriment straniu, sub forma de ochi in vestul Saharei a fost practic necunoscut pana in epoca spatiala, cand astronautii au spionat ceea ce parea a fi un ochi imens ce se uita inapoi la ei! La incepit s-a crezut ca era un crater de meteor, acest spatiu de 50 km latime poate fi de fapt, nimic mai mult decat eroziunea rocii.

Ochiul Saharei, Mauritania, Africa

    Orice ar fi, structura Richat a atras imaginatia artistilor, ecologistilor si naturalistilor, care vad giganticul "ochi", ca un simbol al planetei noastre si a capacitatii sale de a soca, surprinde si uimi chiriasii sai cei mai recenti, umanitatea.
 
 Ochiul desertului Sahara