Inainte de Photoshop: 7 editari foto care literalmente au schimbat istoria

Inainte de Photoshop: 7 editari foto care literalmente au schimbat istoria


    Stiati ca multe dintre cele mai renumite imagini ce au schimbat lumea... sunt in intregime modificate? Istoria recenta este plina de tehnici de fotografie si manipulari controversate ale imaginilor originale folosite pentru uz comercial si politic - aceste imagini includ: presedinti ce plang, vedete pop ce fumeaza si soldati re-capitati. Dar pentru moment, uita de Photoshop: istoria urmatoarelor falsificari de imagini sunt incredibile, de la inlocuirea corpurilor presedintilor, la scene de lupta triumfatoare, toate realizater cu software-ul digital anterior de editare, ce dateaza de decenii, un secol sau mai mult.
 
 Inainte de Photoshop: 7 editari foto care literalmente au schimbat istoria
 
    Va amintiti de faimoasa fotografie a presedintelui Abraham Lincoln ce sta in picioare, inalt si puternic? Ne pare rau, dar acesta nu este trupul lui, nici contextul in care el statea cand a fost fotografiat. De fapt, doar o parte din imagine este, de fapt, presedintele, capul lui. Aceastaimagine iconica compusa a fost creata inca din 1860.

Faimoasa fotografie a presedintelui Abraham Lincoln

    Nu dupa mult timp, o imprimare formata din trei combinatii a fost realizata. Acest proiect inteligent combina capul generalului Ulysses S Grant cu calul si corpul unui general maior si o scena de lupta eronata, in fundal. Nu numai ca acest context este etichetat in mod incorect, dar a fost, de asemenea, taiat, atins si editata per general, pentru a se potrivi unei noi istorii de evenimente false.

Poze falsificate din razboiul civil

    Aceasta scena maiestuoasa il arata pe generalul Sherman, cu toti generalii sai in jur, dar dupa cum se arata: unul dintre ei nu a fost in fotografia originala, fiind adaugat in imagine la o data ulterioara. Adaugarea sa este atat de ingenios facuta, incat, daca ne sunt prezentate ambele imagini, cei mai multi dintre noi vor presupune ca imaginea de sus a fost editata, iar cealalta ar fi originalul.

Generalul Sherman cu toti generalii sai in jur

    In timp ce unii oameni se bucura de adaugaraea unor indivizi in imaginile lor, altii prefera sa ii scoata - la fel ca in cazurile acestor fotografii ale lui Joseph Stalin, Mao Tse-Tung, Adolf Hitler si respectiv, Benito Mussolini. In fiecare din primele trei fotografii a existat un compatriot politic care, dupa ce a cazut din gratii, a fost complet scos din scena si, astfel, sters dintr-o parte a istoriei. In imaginea finala, ingrijitorul de cai a fost sters din imagine pentru a transmite un sentiment de grandoare, mult mai mare. Poate ca este pur si simplu, selectiv si subiectiv, dar pare ca se potriveste atat de bine incat cele mai multe modificari cu eroi americani sunt aditive, in timp ce ceilelalte ale altor lideri mondiali infami sunt substractive - dar cine stie ce alte manipulari mai avem de surprins.
 
 Fotografii politice falsificate