Probleme cauzate de un cos de fum inadecvat

Probleme cauzate de un cos de fum inadecvat


    Stiati ca un horn adecvat este, de fapt, mult mai important pentru arderea cu succes a lemnului decat o soba buna sau un semineu? Cu alte cuvinte, ar fi mai bun un cos de fum functional si o soba nu atat de buna, decat invers.

  Probleme cauzate de un cos de fum inadecvat
 
    Dupa cum implica si titlul, hornurile reprezinta o stiinta inexacta. Intentia acestui articol este aceea de a te informa, astfel incat sa poti lua deciziile bune in ceea ce priveste sistemul de ardere al lemnului.

    Probleme cu hornurile - Daca o soba scoate fum in camera, un horn inadecvat este cea mai probabila cauza. Eficienta incalzirii poate fi depistata, de multe ori, cu ajutorul cosurilor de fum si a izolatiei casei - pe scurt, 90% din toate problemele de ardere a lemnului sunt reprezentate de problemele aparute la cosurile de fum si izolatia cladirii.

Cosul de fum

    Bazele - Functia unui cos de fum este una dubla, in primul rand de a purta produsele de ardere nedorite (fum) din locuinta, in al doilea rand, de a furniza curent (presiune) pentru a trimite oxigen focului. Curentul cosului de fum vine de la tendinta aerului cald de a se ridica.

    Revarsarea fumului dintr-un horn in casa - Aceasta este cea mai frecventa problema ce poate aparea. Un exemplu tipic este acela ca incerci sa aprinzi focul in soba si toata casa se umple cu fum. Desigur, problema nu este cu soba, ci cu un horn care s-a inversat. Aerul rece coboara, iar cel cald se ridica, cu totii stim asta. Cand nu este in uz, aerul rece de la exterior coboara in jos pe horn si incearca sa intre in casa. Uscatoarele de haine, cuptoarele si hotele din baie / bucatarie ingreuneaza problema, deoarece acestea aspira aerul din casa si il impinge afara. Acest aer are nevoie sa fie inlocuit de undeva, iar cosul de fum asteapta sa il furnizeze. Deci, daca abia ati deschis soba sau semineul si aprindeti focul, puteti avea o surpriza.

 Revarsarea fumului dintr-un horn in casa

    Exista un numar de solutii pentru aceasta problema. In primul rand, asigurati-va ca hornul permite intrarea aerului in mod ascendent inainte de a aprinde focul. Iata alte cateva sfaturi privind rezolvarea acestei probleme: Daca aveti un horn cu exteriorul realizat din zidarie, asigurati-va ca usita de curatare este bine inchisa. In cazul in care hornul are o zona mare, in partea de jos, acolo unde intra soba, atunci indeasa o bucata de lana minerala non-combustibila sau o izolatie din fibra de sticla pentru a inchide aceasta zona. Deschideti o fereastra in apropierea sobei sau a semineului inainte de a aprinde focul. Aceasta va ajuta hornul sa obtina aerul de care are nevoie.

    Curenti legati de vant - Daca soba sau semineul prezinta scurgeri de fum in interiorul casei numai in anumite zile, atunci problema ar putea fi legata de vant. In anumite cazuri, instalarea unui capac special de crestere a curentului, poate ajuta in aceasta problema. Cresterea inaltimii hornului poate fi, de asemenea, benefica - elementele de extindere ale cosului de fum pot ridica hornul fara utilizarea zidariei.
 
Vantul si cosul de fum