Panourile solare vor inlocui asfaltul?

Panourile solare vor inlocui asfaltul?


    Este logic, daca te gandesti la utilizarea autostrazilor pentru a colecta energie solara. Sistemul Inter-State in SUA este format din peste 74.030 km de drumuri, iar unei companii numita Solar Roadways i s-a acordat recent 100.000 dolari de catre Departamentul de Transport pentru a dezvolta panouri solare rutiere de 3,65/3,65 m. Potrivit companiei Solar Roadways, panourile pot fi amplasate in drumuri nu numai pentru a oferi o suprafata imbunatatita de sofat, dar si pentru a colecta energia solara, ce va fi introdusa in reteaua electrica existenta.
 
 Panourile solare vor inlocui asfaltul?
 
    Noi nu vorbim despre o picatura in galeata cu apa aici: fiecare panou produce 7.6 kWh de energie pe zi, deci 1,6 km din aceste panouri pe o autostrada cu patru benzi ar putea alimenta 500 de case americane. La aproximativ 7000 dolari pe panou, nu este cea mai scumpa optiune de colectare a energiei solare. Si daca totul merge bine, panourile ar putea fi utilizate eventual pe strazile orasului, in locurile de parcare si pe drumurile de acces, facand uz de cantitati masive de energie solara care nu sunt folosite in prezent. Avand in vedere ca panourile ar sfarsi utilizarea asfaltului bazat pe petrol, acestea ar beneficia mediul inconjurator in mai multe modalitati.

Alcatuirea panourilor solare pentru drum

    In timp ce stratul superior al panourilor este durabil si ofera tractiune, un sub-strat contine incorporate LED-uri pentru afisarea mesajelor destinate conducatorilor auto. Panourile ar putea contine chiar si elemente de incalzire pentru a preveni drumurile de inghet. Fiecare panou contine un microprocesor propriu si actioneaza ca propria statie de energie descentralizata, in sensul ca, in cazul in care un panou se sparge, nu se vor distruge toate impreuna.

Un sub-strat contine LED-uri pentru afisarea mesajelor

    De asemenea, Solar Roadways propune folosirea sistemului lor impreuna cu tag-uri RFID in vehicule pentru a sti localizarea lor - in numele prevenirii terorii. Ultima parte pare cusuta cu ata alba, dar partea cu producerea de energie pentru drumuri sigure ce reduce (sau elimina) dependenta de combustibili fosili este una foarte atragatoare, care ne place foarte mult. Ideea nu este nici macar la stadiul de prototip, deci vom astepta mult timp inainte de a vedea panourile solare pe o autostrada aproape de tine.
 
 Panourile solare inlocuiesc asfaltul