Amenajarea gradinii: solul trebuie fertilizat cu compost

Amenajarea gradinii: solul trebuie fertilizat cu compost


Sezonul de gradinarit, pe timpul verii, se apropie de sfarsit, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa te opresti sa realizezi compost, mai ales atunci cand poti sa redirectionezi mai mult de jumatate din gunoi intr-o sursa de sol, ca baza pentru plantarea de flori. Si cu toate lucrurile aparent nebunesti din care poate fi realizat compostul - de la prezervative la banda adeziva - vei avea cu siguranta lucruri pe care le poti folosi pentru a crea un sol fertil si plin de nutrimente.

Amenajarea gradinii: solul trebuie fertilizat cu compost
 
Tesaturi din fibre naturale

Sosete gaurite, maiouri, papuceii copilului - orice articol de imbracaminte sau textile confectionate din tesaturi naturale, inclusiv bumbac, lana, lenjerie de pat, in, canepa si bambus se va biodegrada in compost. Acest lucru merge chiar si pentru covoare, carpete, cosuri si franghie.

Compost pentru gradina din fibre naturale

Chips-uri, biscuiti si cereale

Nu urasti momentul cand lasi o cutie de biscuiti nesigilata, iar a doua zi aceasta este complet ranceda? Cu toate acestea, nu este nevoie sa arunci la gunoi cutia de cereale: in timp ce unii oameni dezbat daca este bine ca aceste lucruri sa fie compostate. De obicei este in regula, atata timp cat acestea sunt bine ingropate (poate atrage rozatoare si a alti daunatori).

Compost pentru gradina din biscuiti

Lipici alb si adeziv folosit la scoci

Banda de mascare este la indemana pentru tot felul de lucruri - inclusiv pentru crearea unui sol bogat in gradina. Tipul de hartie (fara silicon), este bun pentru realizarea de compost, asa cum este lipiciul de culoare alba.
 
Compost pentru solul gradinii

Pene si blanuri

Oricine are caini sau pisici in casa cunoaste problemele legate de blana, ce se aseaza pe podea, astfel ca trebuie sa maturi destul de des. Aduna parul de pe jos, impreuna cu blana in exces de pe matura si composteaza-le. Parul de animale in gradina poate respinge vizita altor animalelor nedorite. Penele, desigur, sunt biodegradabile - deci daca ai pasari de companie sau gasesti pene din intamplare, arunca-le in compostul pentru amenajarea gradinii.
 
Compost pentru amenajarea gradinii

Coperta de carti

Acestea ar putea dura un timp pentru a se descompune pe deplin, daca se composteaza intregi, dar poti intotdeuana sa rupi coperta cartilor care nu mai poate fi citita din cauza uzurii (trebuie sa inlaturi copertile lucioase sau cele cu inserturi).
 
Compost biodegrabil pentru gradina

Lichidul din produsele alimentare conservate

Fie ca este vorba de lichidul dintr-o conserva de fasole sau siropul lipicios dintr-un borcan cu piersici conservate, lichidele de la produsele alimentare conservate pot fi un mare plus pentru compost, adaugand o multime de elemente nutritive.
 
Amenajarea gradinii